Мелнишки пирамиди


Мелнишките пирамиди представляват едни от най-очарователните естествени феномени не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Красивите пясъчни образувания се намират в околностите на Мелник, в югозападното подножие на Пирин. Представляват красиви пясъчни образувания, с характерни за мелнишките пирамиди отвесни стени, които се извисяват величествено над най-малкият град в България – Мелник. На височина достигат до около 100 м, а на недостъпните им темета са израснали гъсти треви и малки храсти. Невероятната панорама на Мелнишките пирамиди може изцяло да се обхване с поглед от Роженската седловина.

Особено внушителни сред тях са четирите пирамиди край село Кърланово. Едни от най-впечатляващите природни скулптори са тези с формата на скални гъби. Наличието на скална "корона" предпазва намиращия се под нея пясъчно-скален материал от бързо рушене.

Преди 4-5 милиона години в днешната Сандонско-Петричка котловина имало обширно плитко езеро. По дъното му са се утаили глинесто-песъчливи материали. По-късно, с издигането на планините Пирин, Беласица и Огражден, езерните води се оттекли на юг. В сгушената котловина започнали да се отлагат скални материали, свличани от планинските реки и потоци. Върху езерните пясъчни утайки се образувала дебела наносна покривка около 500-600 метра от слабо споени червеникави конгломерати. Точно в тези скални маси временно течащите води изорали дълбоките ровове и долове и изваяли най-разнообразни фигури - днешните Мелнишки пирамиди.Бихте ли гласували за този обект:Ново търсене
Места за настаняване

Хотели,Мотели,
Вилни селища, Хижи
Почивни станции,
Къщи за гости,
Вили,Бунгала,Къмпинги
Места за хранене

Ресторанти
Заведения за хранене
Пъбове, барове
Кафета, сладкарници
Места за развлечения

Лунапаркове
Места за отдих
Места за спорт
Атракции
2011 БГ Посоки - Всички права запазени
Powered by Suzara web design