Тракийска гробница в м. Мишкова нива гр. Малко Търново


Категория: звезди

Организирано посещение на светилището в района на м. Мишкова нива
сега само за: 4.лв


Посещението на Тракийската гробница в м.Мишкова нива се организира от Туристически информационен център- Малко Търново. Цените са:
- за групи до 10 човека- 4 лв. на човек +7 лв. обща за групата беседа,
- за групи над 10 човека-3 лв. на човек+ 5 лв. обща за групата беседа,
- може да се наеме високопроходим автомобил - цената е 1.80 на километър,
-по желание посещението може да се осъществи на пеш преход

Условия на промоцията: Промоцията е за групови посещения

Разкрита е през 1981-83г. Намира в м. Мишкова нива (Бъчварова колиба) на югоизточния склон на Голямото градище, на около 3 км югозападно от Малко Търново, непосредствено до държавната граница с Република Турция.
В края на бронзовата епоха на Мишкова нива е бил изграден долмен. През старожелязната епоха около това свещено място се образува могилен некропол, поддържан през цялото първо хилядолетие пр.н.е. и по-късно. Впоследствие недалеч от разрушения долмен започва да се изгражда култово съоръжение, първият етап на което наподобява долменна конструкция, вторият е гробница, градена с хоросан и крепида, а третият - мраморна куполна гробница от императорската епоха. Била е използвана като хероон (светилище на митично или реално съществуващ цар, жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел. Входът й бил украсен с монументален фронтон, върху който освен кръстосани щит и стрела, се виждат символите на слънчев култ – две обърнати човешки длани.

В непосредствена близост до гробницата се намират римска villa rustika (селска вила, имение) и некропол. Вилата служи за жилище на всички онези, които се грижат за храма и за занаятчийското производство.
На най-високата точка на българска Странджа, вр. Голямо Градище (709 м. н.в.), намиращ се непосредствено до м.Мишкова нива, се намират останките на голяма тракийска крепост с кръгла форма. Основите й са с дебелина 2.5 м, а диаметърът на крепостната стена е 100 м. Със сигурност това е била една от най-големите тракийски крепости в древността. В центъра й се намирало светилище на бог Аполон Аулариок, за което свидетелства намереният там жертвеник на този бог.
Тракийската гробница при Мишкова нива е една привлекателна и желана археологическа забележителност за много туристи през цялата година.

Данни за контакт:

Адрес:

Телефон: 0885 718 520; 05952/ 30 17

e-mail: tic_mtarnovo@mail.bg

Уеб сайт: http://www.malkotarnovo.org/tic.htmlБихте ли гласували за този обект:


Не пропускайте! Направете още сега Вашата заявка за участие в промоцията!
Съобщенията, които се изпращат от попълването на тези полета, се получават директно от обекта
Име Фамилия
e-mail Телефон
Запитване

Ново търсене
Места за настаняване

Хотели,Мотели,
Вилни селища, Хижи
Почивни станции,
Къщи за гости,
Вили,Бунгала,Къмпинги
Места за хранене

Ресторанти
Заведения за хранене
Пъбове, барове
Кафета, сладкарници
Места за развлечения

Лунапаркове
Места за отдих
Места за спорт
Атракции
2011 БГ Посоки - Всички права запазени
Powered by Suzara web design