Бузлуджа


Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом-паметник на партията) е най-големият идеологически монумент в България. Монументът е издигнат на връх Хаджи Димитър (до 1942 връх Бузлуджа) през 1981 г. в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г.

До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора-Русе в отсечката след Казанлък (отбивката за паметника е означена с огромен паметник в цял ръст на Димитър Благоев).

Изграждане
Решение за изграждане на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г. В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев, а автор на архитектурния проект е Георги Стоилов. Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров пилон. На върха на пилона са монтирани две петолъчки с височина 12 метра. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м. и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на паметника отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци, между които Димитър Киров, Величко Минеков и Валентин Старчев. Трите стълбища в дома били украсени с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенски.
След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Умишлено са унищожени мозаечните портрети на Людмила Живкова и Тодор Живков. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие, смятайки, че е изградена от рубини.Бихте ли гласували за този обект:Ново търсене
Места за настаняване

Хотели,Мотели,
Вилни селища, Хижи
Почивни станции,
Къщи за гости,
Вили,Бунгала,Къмпинги
Места за хранене

Ресторанти
Заведения за хранене
Пъбове, барове
Кафета, сладкарници
Места за развлечения

Лунапаркове
Места за отдих
Места за спорт
Атракции
2011 БГ Посоки - Всички права запазени
Powered by Suzara web design