Манастир "Св. Живоприемен източник", с. Голямо Буково


Голямо Буковският манастир Св. Живоприемен източник е единственият действуващ манастир в Странджа. Намира се на 3 км. източно от с. Голямо Буково на приблизително еднакво разстояние от съседните села Кирово, Тракийци, Граничар, Варовник и Богданово. 58 км. е разстоянието до Бургас /през Средец/, 27 км. до общинския център гр. Средец.

Според предания, манастирът е построен през 12 в. върху основите на древно светилище. Святото място е посочено при съновидение, в което се явила св. Богородица на Коста Янов от Голямо Буково. Коста Янов боледувал дълго и оздравял, след като послушал съвета на Божията майка и се измил с водата, която и сега блика от извора под манастирската черква. Някои автори предполагат, че през 13-14 в. по тези места се е намирал Парорийският манастир, средище на църковното учение на исихастите.

Възстановяването на манастира започва през 1873г. и приключва през 1887 г. През 1903 г., благодарение на предприемчивостта на монаха Гай, който разменя манастирското стадо овце срещу 1016 дка обработваема земя от изселващи се турци, обителта се превръща в най-едрия земевладелец в този край на Странджа. Забогателият и укрепнал манастир построил нови стопански постройки, стария метох - внушителна двуетажна каменна сграда (в момента полусрутена), воденици по Бялата река и др.

До края на 80-те години на 20-ти век старите жилищни сгради на манастира са ползвани като пионерски лагер. Към 1990 г. манастирът и църквата са в руини, а сградите в окаяно състояние. От есента на 1990 г. манастирът отново започва да функционира като християнска обител, благодарение на йеромонах Евтимий от с. Росен (Бургаско), който е превърнал възстановяването му в лична мисия. Под неговото ръководство върху старите основи отново е издигната църквата, построена е жилищна сграда и манастирът започва нов живот. Църквата е изографисана, а стените на жилищната сграда също са изрисувани.

Обителта представлява комплекс от църква, полусрутен двуетажен каменен метох и едноетажна жилищна сграда. Манастирската църква е трикорабна псевдобазилика, построена за първи път през 1876 г. В олтарната й част се намира аязмото “Живоприемний източник”, за което се смята, че е богато на минерали и лекува редица болести. На 13 април, Светли петък, се отбелязва празникът на манастира - Живоприемен източник.

Манастирът е обявен за паметник на културата (през 1954 г.), като в момента е действащ мъжки. Йеромонах Евтимий е единственото духовно лице, което го обитава, като разчита на помощта на приютено местно семейство.
Бихте ли гласували за този обект:Ново търсене
Места за настаняване

Хотели,Мотели,
Вилни селища, Хижи
Почивни станции,
Къщи за гости,
Вили,Бунгала,Къмпинги
Места за хранене

Ресторанти
Заведения за хранене
Пъбове, барове
Кафета, сладкарници
Места за развлечения

Лунапаркове
Места за отдих
Места за спорт
Атракции
2011 БГ Посоки - Всички права запазени
Powered by Suzara web design